10.4.2014

Oosan sairastelua

Oosa on ollut reippaana,syönyt normaalisti ja juonut kans, mutta virtsassa on esiintynyt verta. Virtsaaminen kesti tavallista kauemmin jopa pari minuuttia. Silloin hälytyskellot soivat, että kaikki ei ole nyt vanhuksella kunnossa ja otimme yhteyttä Toijalan eläinlääkäriasemalle.
Otin Oosasta kotona virtsanäytteen ja asemalla selvisi että Oosalla oli virtsakiviä ja ne piti leikata pois.

Miten koiran virtsakivet syntyvät?

Virtsan kautta elimistöstä poistuu elimistölle tarpeettomia kuona-aineita, haitallisia yhdisteitä ja mineraaleja. Poistettavat ainesosat kulkeutuvat verenkierron mukana munuaisiin, jossa verestä suodatetaan eritettävät ainesosat muodostuvaan virtsaan. Virtsa kulkeutuu munuaisjohtimia pitkin virtsarakkoon, josta se lopulta poistuu virtsaamisen myötä virtsaputkea pitkin ulos.
Virtsasta on 95 % vettä ja 2,5 prosenttia virtsa-ainetta. Loput virtsasta on mineraaleja (kalsium, magnesium) ja happoja (virtsa- fosfori- ja rikkihappoa). Kun näiden mineraalien ja muiden kuona-aineiden määrä virtsassa kasvaa liian korkeaksi, osa niistä saostuu suolan kaltaisiksi virtsakiteiksi.


Virtsa muodostuu munuaisten hiussuonikeräsissä, joissa paine puristaa verisuonten seinämien läpi hiussuonikeräsen koteloon primaarivirtsaa.  Seuraavassa vaiheessa suurin osa primaarivirtsan vedestä imeytyy takaisin verenkiertoon ja munuaisaltaiden kautta virtsajohtimia pitkin virtsarakkoon kulkeutuu lopulta väkevöitynyttä virtsaa.

Koiran virtsakivet muodostuvat olosuhteissa, jossa väkevän virtsan sisältämät virtsakiteet alkavat takertua toisiinsa muodostaen hiekanjyvän tyyppisiä pieniä rakeita. Ajan mittaan rakeen pinnalle kertyy lisää kiteitä, ja tästä muodostuu kivi, jonka läpimitta voi olla useita senttejä. Suurin osa koirien virtsakivistä syntyy virtsarakossa.

(Tietolähde: www.elainlaakariin.fi)

Tällä hetkellä Oosa on leikattava ja kertoilen lisää sitten kun saadaan pikku potilas kotiin :).

Ei kommentteja: